Διακοπή αορτικού τόξου

Η αορτή είναι το βασικό αιμοφόρο αγγείο που μεταφέρει το οξυγονωμένο αίμα από την καρδιά στα όργανα του σώματος. Αφού το αίμα φύγει από την καρδιά, ανεβαίνει προς τα επάνω για να οξυγονώσει τα χέρια και τον εγκέφαλο και στη συνέχεια γυρνά προς τα κάτω για να τροφοδοτήσει το κάτω μέρος του σώματος.

Διακοπή αορτικού τόξου με μεσοκοιλιακή επικοινωνία

Διακοπή αορτικού τόξου με μεσοκοιλιακή επικοινωνία

Διακοπή Αορτικού Τόξου (IAA) είναι η απουσία ή διακοπή μέρους του αορτικού τόξου. Υπάρχουν τρεις τύποι Διακοπής Αορτικού Τόξου, και διαχωρίζονται από το σημείο που παρουσιάζεται η διακοπή.

Τύπου Α: η διακοπή βρίσκεται αμέσως μετά την υποκλείδια αρτηρία. Περίπου 30 με 40 τοις εκατό των νεογνών με Διακοπή Αορτικού Τόξου έχουν Διακοπή Τύπου Α.

Τύπου Β (όπως φαίνεται στην εικόνα): η διακοπή βρίσκεται μεταξύ της αριστερής καρωτίδας και της αριστερής υποκλείδιας αρτηρίας. Αυτός ο τύπος είναι η πιο συχνή μορφή Διακοπής Αορτικού Τόξου, αντιπροσωπεύοντας το 53 τοις εκατό των καταγεγραμμένων περιπτώσεων.

Τύπου C: η διακοπή βρίσκεται μεταξύ της ανώνυμης αρτηρίας και της αριστερής καρωτίδας. Αυτός είναι ο σπανιότερος τύπος διακοπής, αντιπροσωπεύοντας το 4 τοις εκατό των καταγεγραμμένων περιπτώσεων.

Η Διακοπή Αορτικού Τόξου θεωρείται αποτέλεσμα εσφαλμένης ανάπτυξης του αορτικού συστήματος, η οποία παρατηρείται μεταξύ της πέμπτης και της έβδομης εβδομάδας ανάπτυξης του εμβρύου. Το ελάττωμα αυτό σχεδόν πάντα συνοδεύεται από μεγάλη μεσοκοιλιακή επικοινωνία (VSD). Οι ασθενείς με Διακοπή Αορτικού Τόξου (ειδικά Τύπου Β) συχνά παρουσιάζουν και χρωμοσωμική ανωμαλία με την ονομασία “σύνδρομο DiGeorge”. Ο συνδυασμός του Συνδρόμου με τη Διακοπή Αορτικού Τόξου μπορεί να σταθεί αιτία για προβλήματα έλλειψης ασβεστίου, καθυστέρηση στην ανάπτυξη, και ανωμαλίες στο ανοσοποιητικό σύστημα.

 

Αφήστε το σχόλιό σας