Εβδομάδα 3

Ο Peter Pan στο Great Ormond Street Hospital

– “Μπαμπά, γιατί εδώ στην Αγγλία οι νοσοκόμες φοράνε γάντια όταν μου κάνουν ένεση;”

Τι μπορεί να απαντήσει κανείς σε μια φαινομενικά τόσο απλή ερώτηση; Όλο το προσωπικό του Royal Brompton Hospital είναι τόσο προσεκτικό, απολυμαίνουν απαρέγκλιτα τα χέρια τους μεταξύ ασθενών και φορούν απαραιτήτως γάντια πριν εκτελέσουν κάποιο χειρισμό (ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να αλλάξουν απλώς το γάλα στην αντλία του μικρού) που δεν σου κάνει εντύπωση, το θεωρείς δεδομένο. Ο μικρός όμως είναι πολύ παρατηρητικός και δε θα μπορούσε να μην συγκρίνει τις διαφορές που εντοπίζει με τα Ελληνικά νοσοκομεία στα οποία έχει νοσηλευτεί.

– “Για να μην μεταφέρει μικροβιάκια από κάποιο άρρωστο παιδάκι σε σένα και αρρωστήσεις κι εσύ”

Έτρεμα μην έρθει καταπέλτης η επόμενη ερώτηση “και γιατί τότε στην Ελλάδα…” αλλά ευτυχώς δεν ήρθε. Θα ήταν πολύ δύσκολο να δώσω σαφή και κατανοητή απάντηση σε ένα 7χρονο αγοράκι που τώρα μαθαίνει αξίες, αυτοπειθαρχία, σεβασμό στον συνάνθρωπο κτλ. χωρίς να του γκρεμίσω την εικόνα που έχει σχηματίσει ως τώρα για τον κόσμο.

Εδώ βέβαια οι νοσοκόμες εκπαιδεύονται και αξιολογούνται διαρκώς, υπάρχει μάλιστα μόνιμος εκπαιδευτής μέσα στην εντατική που τις παρακολουθεί και τις αξιολογεί, τίποτε δεν αφήνεται στην τύχη του.

Παίζοντας με τις νοσοκόμες, τις playroom specialists (οι αγαπημένες κάθε παιδιού) και παρακολουθώντας τα μαθήματα στο school room τα πρωινά, κύλησε ομαλά κι αυτή η εβδομάδα. Μέσα σε 7 μόνο ημέρες ο Παναγιώτης πήρε 1.200 γραμμάρια με βραδινή σίτιση από το ρινογαστρικό και δεν φαίνεται να παρουσιάζει κάποια παθογένεια παρότι έχει ξεπεράσει το φράγμα των 12 κιλών.

Ο Professor Dattani στο Great Ormond Street Hospital (GOSH) που τον εξέτασε την Παρασκευή θεωρεί βέβαιο πως η αδυναμία διατήρησης βάρους του Παναγιωτάκη οφείλεται σε ανεπάρκεια του pituitary gland, ενός αδένα στη βάση του εγκεφάλου που παράγει μεταξύ άλλων και την αυξητική ορμόνη. Τα επίπεδα αυξητικής ορμόνης ήταν καταφανώς χαμηλά και στις εξετάσεις που έκανε πέρυσι στην Ελλάδα, αλλά φαίνεται ότι κανείς δεν το πρόσεξε. Η ανεπάρκεια αυτή ενδέχεται να προκλήθηκε από το μηχάνημα εξωσωματικής κυκλοφορίας (ECMO – Extracorporeal Membrane Oxygenation)  στο οποίο μπαίνει κάθε ασθενής όταν υποβάλλεται σε επέμβαση ανοιχτής καρδιάς, αλλά αυτό είναι μια επισφαλής υπόθεση.

Κλείσαμε εκ νέου ραντεβού στο GOSH τη Δευτέρα στις 8 το πρωί για να κάνουν μια ειδική εξέταση στον Παναγιωτάκη, κατά την οποία θα προκαλέσουν τον αδένα να εκκρίνει τις ορμόνες του και θα παρακολουθούν τα επίπεδα των ορμονών αυτών στο αίμα του μικρού για τις επόμενες τρεις ώρες.

Αν επιβεβαιωθεί η ανεπάρκεια θα επιστρέψουμε στην Ελλάδα, θα ξεκινήσουμε να χορηγούμε στον μικρό τις ορμόνες που του λείπουν και θα πάρει επιτέλους ύψος και βάρος. Παράλληλα, θα αποφύγουμε και οποιαδήποτε επεμβατική διαδικασία, γλιτώνοντας και την ανοιχτής καρδιάς και τη γαστροστομία.

Great Ormond Street Hospital

  • Ο δημιουργός του Peter Pan, Sir James M. Barrie, δώρισε τα δικαιώματα του Peter Pan στο νοσοκομείο παίδων Great Ormond Street Hospital το 1929, προσφέροντας έτσι μια σημαντική και σταθερή πηγή εσόδων που το βοήθησαν να αναπτυχθεί. Προς τιμή του υπάρχει μεταξύ άλλων το άγαλμα του αγοριού που δεν ήθελε να μεγαλώσει, στην είσοδο του νοσοκομείου (φωτογραφία)
  • Στα γυρίσματα του Sweeny Todd στο Λονδίνο, η κόρη του ηθοποιού Johnny Depp αρρώστησε βαριά και είχε απειληθεί η ζωή της. Μεταφέρθηκε στο GOSH όπου οι γιατροί κατάφεραν να τη σώσουν. Στο διάστημα που νοσηλευόταν η μικρή, ο μπαμπάς της ζήτησε να του στείλουν από την Αμερική τη στολή του Πειρατή της Καραϊβικής, τη φορούσε και κυκλοφορούσε ως Captain Jack Sparrow στους θαλάμους του GOSH διαβάζοντας παραμύθια στα παιδάκια!
Σχόλια
4 σχόλια στο “Εβδομάδα 3”
  1. Ο/Η ephy λέει:

    Σας σκεφτόμαστε συνέχεια και μας λείπετε! Μακάρι να έχουμε καλά νέα και να γυρίσετε σύντομα! Πολλά φιλιά και απο τους 3 μας! Αλέξανδρος-Έφη-Ραφαέλα

  2. Ο/Η ευτυχια μπουκα λέει:

    διβάζω εδω και ώρες την ιστορία σας… μου φαινεται σαν μυθιστόρημα….. σαν ψεμματα….. οι ευχές μου και της οικογένειας μου είναι μαζί σας… είμαι σίγουρη οτι ο μικρός μαχητής μόνο κερδισμένος μπορεί να βγεί από την μάχη που κλήθηκε να πάρει μέρος απο τόσο τρυφερή ηλικία….. αλλά…. αυτό με την ελληνική αντιμετώπιση στα νοσοκομεία πρέπει να σταματήσει.!! ας παραδεχτούμε επιτέλους την ανικανότητα και ας τα κλείσουνε ολα… να ξέρουμε οτι η μόνη μας διέξοδος ειναι το εξωτερικό, αλλα είναι και η πιο σίγουρη στο να σωσουμε το πιο σημαντικό πράγμα που ευλογούμαστε να κάνουμε…. τα παδιά μας….

    καλο κουράγιο. δώστε στον μικρό ενα φιλή απο μια μανούλα που στις προσευχές για τα δικά της παιδιά απο σήμερα θα βάλει και τον μαχητή Παναγιώτη!!!
    Ευτυχία Μπουκα Καλα’ι’τζάκη

  3. Ο/Η Ορούτσογλου Ερασμία λέει:

    Πριν 27 χρόνια είχα μία παρόμοια εμπειρία, γεννώντας ένα αγοράκι με συγγενή καρδιοπάθεια αλλά δυστυχώς τα μέσα της εποχής τον κράτησαν στη ζωή μόνο 7 μήνες. ΄Εχουν περάσει τόσα χρόνια έχω δύο παιδιά μεγάλα πλέον , παντρεμένα και περιμένουν τα δικά τους παιδιά κι όμως εδώ και πόση ώρα χρειάστηκε να διαβάσω την ιστορία σας κλαίω σαν να ξαναζώ την δική μας ιστορία με τον Κωστή μας.
    Σ ας εύχομαι από καρδιάς να πάνε όλα καλά και για σας αλλά προπαντός για τον μικρούλη Παναγιώτη και να τα θυμάστε σαν κακό όνειρο.
    Κουράγιο και δύναμη άλλωστε η επιστήμη σήμερα κάνει θαύματα.
    Απ΄τη Θεσσαλονίκη με αγάπη και πολλές ευχές
    Ερασμία

  4. Ο/Η Αναστασια λέει:

    Δεν μπορώ να πω πολλά! Απλά κουράγιο, δύναμη και για εσάς αλλά και για το μικρουλινι σας! Και αν υπάρχει τελικά Θεός (και το λέω παρ’ ολου που είμαι χριστιανή ορθόδοξη και πιστεύω) ας σταματήσει να ταλαιπωρεί μικρές ψυχές που δεν έχουν φταίξει σε τίποτα! Ας το κάνει σε εμάς τους μεγάλους που μπορούμε να πολεμήσουμε! Έχω και εγώ την κορούλα μου 3,5 χρονών με μεγάλο μεσοκολπικο φύσημα. Σας εύχομαι όλα καλά!

Αφήστε το σχόλιό σας