Εγγυητική επιστολή

Η πεμπτουσία ενός ασφαλιστικού φορέα είναι η κάλυψη του ασφαλισμένου σε περίπτωση ανάγκης, νομίζω δεν υπάρχει αμφιβολία γι αυτό. Ο ΟΑΕΕ, οφείλω να αναγνωρίσω, καλύπτει στο 100% τα νοσήλεια εξωτερικού και γι αυτό του είμαι ευγνώμων.  Δείτε όμως με ποιο τρόπο.

Ο ασφαλισμένος θα πρέπει κανονικά να προσκομίσει εξοφλημένα τιμολόγια για να αποζημιωθεί από το Ταμείο του. Σε περίπτωση χειρουργικής αντιμετώπισης κάποιας πάθησης όμως και μάλιστα στο εξωτερικό, τα έξοδα είναι απαγορευτικά ακόμα και για το πιο καλοταϊσμένο πορτοφόλι.

Όπως έχω αναφέρει σε προηγούμενο δημοσίευμα, όταν το νοσοκομείο του εξωτερικού κάνει δεκτό το παιδάκι σας στέλνοντας ένα φαξ στο οποίο ζητά την καταβολή Χ ποσού ως προκαταβολή, πριν την εισαγωγή του παιδιού. Ας πούμε ότι το ποσό αυτό είναι 50.000 λίρες Αγγλίας (τόσο ακριβώς είναι το ποσό που πρέπει να έχω καταθέσει ως την Δευτέρα 6 Ιουνίου για να γίνει η εισαγωγή του Παναγιώτη στις 7). Χωρίς προκαταβολή εισαγωγή δεν γίνεται, έτσι απλά, κι ας σπαρταράει το παιδί στο πεζοδρόμιο απ’ έξω. Νομίζω το τόνισα επαρκώς, ας μη δώσω άλλη έμφαση.

Για να προκαταβάλλει λοιπόν ο ΟΑΕΕ τα νοσήλεια του παιδιού ζητά μια Εγγυητική Επιστολή από Τράπεζα, για να βεβαιωθεί ότι αν το νοσοκομείο χρησιμοποιήσει μέρος μόνο του ποσού, το υπόλοιπο θα επιστρέψει στο Ταμείο.

Εγγυητική επιστολή λοιπόν, το κλειδί για την εκταμίευση της προκαταβολής από τον ΟΑΕΕ. Ας δούμε τι κρύβεται πίσω από αυτές τις δύο λέξεις που μας χωρίζουν από την εισαγωγή του παιδιού στο νοσοκομείο.

Για να πάρεις Εγγυητική Επιστολή από οποιαδήποτε Τράπεζα, θα πρέπει (καθήστε) εσείς, ο μπαμπάς του παιδιού (δεν ξαπλώνετε καλύτερα;) να διαθέτετε 50.000 λίρες Αγγλίας κάπου σε ένα συρτάρι ή στο γουρουνάκι πάνω στο κομοδίνο, να τις πάτε ως το ταμείο της Τράπεζας, να τις δεσμεύσουν και μόνο τότε θα σας χορηγήσουν την Επιστολή. Δηλαδή, για να πάρετε Εγγυητική Επιστολή οποιουδήποτε ποσού, θα πρέπει να διαθέτετε το ποσό αυτό!

Και όχι χωρίς κόστος, αφού για κάθε μήνα χρήσης της Επιστολής μέχρι την επιστροφή της στην Τράπεζα, χρεώνεστε με 7 τοις χιλίοις. Για 50.000 λίρες λοιπόν, το μηνιαίο κόστος με τη σημερινή ισοτιμία της λίρας είναι περίπου 400 ευρουλάκια.

Τι; Δεν έχετε το ποσό αυτό διαθέσιμο; Το γουρουνάκι το κοιτάξατε; Το βαζάκι πάνω στο πάσο; Τις οικονομίες της γιαγιάς; Χιούστον, έχουμε πρόβλημα.

Δε μαζεύεται αυτό το ποσό, έχετε δίκιο. Σκεφτείτε τώρα αυτούς που έπεσαν θύματα της οικονομικής κατωφέρειας και απέκτησαν παράσημο από τον φίλο μας τον Τειρεσία, πχ. για καθυστέρηση καταβολής του στεγαστικού τους. Ακόμα κι αν μαζέψουν το ποσό αυτό, καμία Τράπεζα δεν πρόκειται να τους δώσει Εγγυητική Επιστολή.

Εδώ έχουμε ένα εξωφρενικά παράλογο αδιέξοδο: πληρώνουμε τα ασφάλιστρά μας κανονικά, όμως επειδή υπάρχει οφειλή στην τάδε Τράπεζα (που στο κάτω-κάτω δεν αφορά τον ΟΑΕΕ), δεν υπάρχει δυνατότητα έκδοσης Εγγυητικής Επιστολής, ο ΟΑΕΕ χωρίς αυτήν δεν δίνει την απαιτούμενη προκαταβολή, και το νοσοκομείο δεν κάνει δεκτό το παιδί.

Σταθείτε ένα λεπτό, φορέστε τα παπούτσια του μπαμπά για ένα μίλι όπως λένε στο Ίνγκλαντ, και σκεφτείτε τι θα κάνατε εσείς αν ήσασταν στη θέση του. Το παιδί πρέπει να χειρουργηθεί, τα ελληνικά νοσοκομεία δεν μπορούν να το αναλάβουν, είστε ασφαλισμένος κανονικά κι εσείς και το παιδί, αλλά επειδή δεν έχετε τα χρήματα που ζητάει το αγγλικό νοσοκομείο (και οφείλετε παράλληλα και στην τάδε Τράπεζα) το παιδί δεν γίνεται δεκτό. Τι κάνετε;

ΟΚ, αυτό με την κουκούλα και την καραμπίνα ξεχάστε το, δεν είναι λύση. Αφήστε που όταν βγάλετε την κουκούλα θα έχουν χαλάσει και οι κοτσίδες σας.

Αδιέξοδο λοιπόν. Δείτε τι έκανα εγώ.

Πήρα τον Γενικό Διευθυντή του ΟΑΕΕ όπου ανήκουμε και ζήτησα να προτείνει εναλλακτική λύση. Ο κύριος Καρακατσάνης τυγχάνει να προεδρεύει και του ΔΣ του ΟΑΕΕ και όλως τυχαίως πέσαμε πάνω στη συνέλευσή του που γίνεται δύο φορές το μήνα. Το αξιότιμο ΔΣ λοιπόν αποφάσισε ειδικά για τη δική μας ιδιάζουσα περίπτωση να χαμηλώσει τις προσδοκίες του και να δεχτεί και Εγγυητική Επιστολή μικρότερου ύψους, δηλαδή 10.000 ευρώ. Όπως είπαμε όμως, οι Τειρεσιανοί δεν μπορούν να βγάλουν Επιστολή ούτε για 1 ευρώ. Άρα αυτή η λύση αυτομάτως απορρίπτεται. Οποιαδήποτε άλλη λύση από το ΔΣ θα πρέπει να περιμένει ως τις 14 Ιουνίου που είναι η επόμενη συνέλευση, μία εβδομάδα μετά την προγραμματισμένη εισαγωγή του παιδιού δηλαδή.

Επικοινώνησα με τον Διοικητή του ΟΑΕΕ κύριο Γεράσιμο Βουδούρη, όμως γρήγορα ανακάλυψα ότι το ΔΣ του οργανισμού είναι ιεραρχικά ανώτερο από τον Διοικητή και δεν θα μπορούσε να παρέμβει. Τζίφος.

Τι είναι παραπάνω; Το Υπουργείο Υγείας! Πάμε γερά, τηλέφωνο στον Λοβέρδο! Η ευγενική κυρία Λιάλιαρη που σήκωσε το τηλέφωνο στη Γραμματεία του με ενημέρωσε ότι αρμόδιο για τα Ασφαλιστικά Ταμεία είναι το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. ΟΚ, Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων it is.

Επικοινώνησα λοιπόν κι εκεί με τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων, όπου μίλησα με την ευγενέστατη κι αξιολάτρευτη κυρία Κοττά. Όσο και να ήθελε να βοηθήσει όμως, οι ρίζες του δεινόσαυρου είναι βαθειές και γερές.

Τι υπάρχει παραπάνω; Υπουργός και Υφυπουργός! Λούκα Κατσέλη και Γιώργος Κουτρουμάνης αντιστοίχως. Σιγά μην κατάφερνα να τους φτάσω βέβαια, μίλησα με τις γραμματείες τους, την κυρία Γεωργοπούλου και την κυρία Κοτσάκη αντιστοίχως. Με άφησαν στην αναμονή για να ενημερώσουν και θα με ενημέρωναν για τις αποφάσεις των αφεντικών τους.

Τι κακό είναι αυτή η αναμονή στην Ελλάδα. Ό,τι και να θέλεις να κάνεις στο Δημόσιο, μα ό,τι και να είναι αυτό, υπάρχει μια αορίστου διαρκείας αναμονή μεταξύ όλων των σταδίων. Δε σου λέει κανείς ότι αξιόπιστα και σίγουρα η αναμονή σου θα έχει διάρκεια τόσες ώρες ή ημέρες. Όχι. Απλώς θα πρέπει να περιμένεις, έτσι γενικώς και αορίστως.

Ο Παναγιώτης όμως πρέπει να είναι στο αεροπλάνο για Λονδίνο την Τρίτη, άρα τη Δευτέρα το αργότερο θα πρέπει να έχει γίνει το έμβασμα της προκαταβολής, και από σήμερα ως τη Δευτέρα μεσολαβούν μόνο δύο μέρες.

Θα μου πεις, γιατί δεν το έτρεχες νωρίτερα; Το έτρεξα, πολύ νωρίτερα, όμως σκέφτηκα να μην καταφύγω αυτομάτως στην αποδεδειγμένα αποτελεσματική λύση των καναλιών, και να δώσω την ευκαιρία στο Δημόσιο να ανταποκριθεί, κινούμενος by the book και παίζοντας με τους δικούς τους κανόνες.

Όπως αποδεικνύεται όμως, ακόμα κι αν έχεις πολύ χρόνο και διάθεση, αν δεν πληροίς όλες απαρέγκλιτα τις προϋποθέσεις, αφήνεις το παιδί να σπαρταράει μέχρι να ξεψυχήσει, γιατί ο ΟΑΕΕ χωρίς Εγγυητική προκαταβολή δε δίνει και εναλλακτική δεν υπάρχει.

Υπάρχει βέβαια λύση. Την πρότεινα σε όλους όσους μίλησα, αλλά κανείς δεν ήταν αρμόδιος να την εφαρμόσει, κάποιοι μάλιστα επιχειρηματολογούσαν εναντίον της. Ο ΟΑΕΕ θα μπορούσε να εμβάσει την προκαταβολή απευθείας στο νοσοκομείο του Λονδίνου, στην διαδικασία να μην παρεμβάλλομαι εγώ ως μπαμπάς, και όποια συναλλαγή να γίνεται απευθείας μεταξύ τους. Όχι όμως, εμένα ξέρουν και μόνο σε μένα εκταμιεύουν, και μόνο με ύπαρξη Εγγυητικής.

Αδιέξοδο λοιπόν.

Το 2005 όταν βρέθηκα σε ανάλογο αδιέξοδο (για 200.000 ευρώ τότε) ο Παναγιώτης ήταν σε κρίσιμη κατάσταση και δεν είχα την πολυτέλεια του χρόνου να εξερευνήσω όλο το λαβύρινθο του Δημοσίου, κατέφυγα με συνοπτικές διαδικασίες στο Καλημέρα Ελλάδα του Γιώργου Παπαδάκη και χωρίς ίχνος υπερβολής, μόλις δύο ώρες μετά την εκπομπή, τα χρήματα είχαν εμβαστεί στο Λονδίνο. Τρόπος υπάρχει, η θέληση λείπει. Κι όπου λείπει και αυτή, υπάρχει η φοβέρα.

Αν ως αύριο το μεσημέρι δεν έχω άμεση και αποτελεσματική λύση, θα καταφύγω πάλι στην τηλεόραση. Ας ελπίσουμε ότι όλη η αλυσίδα δημοσίων υπαλλήλων και στελεχών που έχω επικοινωνήσει ως τώρα, από την απλή υπάλληλο στα νοσήλεια εξωτερικού ως την Υπουργό κυρία Κατσέλη θα φανεί αποτελεσματικότερη από τον Γιώργο Παπαδάκη. Γιατί διαφορετικά ο κύριος Παπαδάκης ασκεί λάθος επάγγελμα.

Διαδώστε το.


Αν δεν έχετε τίποτε καλύτερο να κάνετε, πάρτε τα τηλέφωνα που έχω συγκεντρώσει, έτσι για να διασταυρώσετε αυτά που γράφω:

  • Αθανάσιος Καρακατσάνης, Γεν. Δ/τής Παροχών ΟΑΕΕ και πρόεδρος ΔΣ: 210-5274303
  • Γεράσιμος Βουδούρης, Διοικητής ΟΑΕΕ: 210-3666323
  • Κυρία Λιάλιαρη, γραμματεία Υπουργού Υγείας: 210-5235955
  • Αθηνά Δρέττα, Γεν. Γραμματεία Κοιν. Ασφαλίσεων, Υπ. Εργασίας: 210-3368321-2
  • Κυρία Κοττά, Γεν. Γραμματεία Κοιν. Ασφαλίσεων, Υπ. Εργασίας: 210-3368377
  • Κυρία Κοτσάκη, γραμματεία Υφυπουργού Εργασίας Γ Κουτρουμάνη: 210-3368382
  • Κυρία Γεωργακοπούλου, γραμματεία Υπουργού Εργασίας Λ. Κατσέλη: 210-3368354-5

 

Αφήστε το σχόλιό σας