Νοσηλεία παιδιού στο εξωτερικό

Φανταστείτε ότι το παιδί σας έχει καρδιοπάθεια (οι γονείς καρδιοπαθών προσπεράστε το βήμα αυτό). Φανταστείτε τώρα ότι η κατάστασή του είναι κρίσιμη και είναι απαραίτητη η άμεση μετάβασή του σε νοσοκομείο του εξωτερικού για επέμβαση ανοιχτής καρδιάς. Πώς φαντάζεστε ότι θα βρεθείτε στο νοσοκομείο αυτό; Θα πίστευε κανείς ότι θα γίνουν όλα μαγικά και με συνοπτικές διαδικασίες το παιδάκι σας θα χειρουργηθεί τις επόμενες δυο-τρεις μέρες, σωστά;

Ζητώ συγνώμη που θα φανώ σκληρός και θα σκάσω τη ροζ φουσκαλίτσα μέσα στην οποία βρίσκεστε, αλλά η πραγματικότητα απέχει παρασάγγας από αυτό που φανταστήκατε. Η διαδικασία έχει πολλά στάδια και όλα περιέχουν μια γενναία δόση παραλόγου.

Θα αναλύσω κάθε στάδιο σε ξεχωριστό δημοσίευμα, όμως εδώ παραθέτω τους βασικούς κρίκους της αλυσίδας, τροφή για τη φαντασία σας. Σκεφτείτε με πόσους διαφορετικούς τρόπους θα μπορούσατε εσείς να παρεμβάλλετε εμπόδια στη διαδικασία κι εγώ θα σας αποδείξω ότι το Ελληνικό Δημόσιο έχει επινοήσει περισσότερους κι αποτελεσματικότερους. Πάμε λοιπόν:

  • Το νοσοκομείο του εξωτερικού ενημερώνει τους γονείς με επιστολή ότι αποδέχεται το παιδί και ζητά προκαταβολή ύψους Χ για την εισαγωγή του.
  • Με την επιστολή στο χέρι, οι γονείς πρέπει να πάρουν έγκριση από την Υγειονομική Επιτροπή, για τη μετάβαση του παιδιού στο νοσοκομείο.
  • Ο ασφαλιστικός φορέας εκταμιεύει την προκαταβολή και το παιδί μεταφέρεται στο εξωτερικό.

Ακούγεται εύκολο και γρήγορο. Χμμμ… Ας προσθέσουμε λίγο σασπένς.

  • Η επιστολή του νοσοκομείου θα πρέπει να είναι μεταφρασμένη επίσημα. Που σημαίνει ότι θα πρέπει να την πάτε στο Υπουργείο Εξωτερικών ή άλλο επίσημο φορέα, να πληρώσετε το κόστος και να περιμένετε μέχρι να είναι έτοιμη η μετάφραση. Ακόμη κι αν είστε ο ίδιος μεταφραστής και ως τέτοιος ασφαλίζεστε από τον ΟΑΕΕ. Αλλά αυτό είναι άλλο θέμα. Προσθέσετε λοιπόν εδώ χρόνο και κόστος.
  • Θα πρέπει να υποβάλλετε την επιστολή στο νοσοκομείο παίδων Αγία Σοφία κι εκείνοι να βεβαιώσουν ότι δεν μπορούν να αναλάβουν την περίπτωση του παιδιού, ούτε εκείνοι, ούτε κανένα άλλο νοσοκομείο της χώρας. Καλά φανταστήκατε, θα πρέπει να πάτε και σε άλλο νοσοκομείο της χώρας να πάρετε την ίδια βεβαίωση, στην προκείμενη περίπτωση, στο Ωνάσειο. Κόστος δεν έχει εδώ, αλλά πρέπει και τα δύο νοσοκομεία να εξετάσουν ενδελεχώς το παιδί, αξονικές, καθετηριασμούς, ό,τι χρειαστεί. Προσθέστε χρόνο και ταλαιπωρία του παιδιού, συν την επιβάρυνση των χειρισμών στην υγεία του.
  • Με τη μεταφρασμένη επιστολή και τις βεβαιώσεις του Αγία Σοφία και του Ωνασείου, πρέπει να περάσετε Υγειονομική Επιτροπή για να εγκρίνουν τη μετάβαση του παιδιού στο εξωτερικό. Η επιτροπή συνέρχεται μία φορά την εβδομάδα όμως, υπομονή. Προσθέστε χρόνο. Αν η Επιτροπή χρειάζεται οποιαδήποτε διευκρίνιση, προσθέστε μία ακόμα εβδομάδα. Για κάθε διαδοχική διευκρίνιση.
  • Με την έγκριση της Επιτροπής πρέπει να πάτε στον ΟΑΕΕ να εγκρίνουν κι εκείνοι την εκταμίευση της προκαταβολής που ζητά το νοσοκομείο. Μία συνέλευση του ΔΣ ανά δύο εβδομάδες, προσθέστε χρόνο.

Τα χρήματα εκταμιεύονται και επιτέλους μπαίνετε στο αεροπλάνο, δεδομένου ότι το παιδί ζει ακόμα.

Για ένα λεπτό όμως, πολύ ανώδυνα ολοκληρώθηκε όλο αυτό! Ας ανεβάσουμε τον πήχυ λίγο ακόμα.

  • Την προκαταβολή δεν την καταθέτει ο ΟΑΕΕ απευθείας στο νοσοκομείο του εξωτερικού, όοοοοχι. Αφού κάνετε το σχετικό αίτημα με όοολα τα απαραίτητα δικαιολογητικά (αν σας λείπει κάποιο, προσθέστε χρόνο – τι; δεν ξέρατε ότι χρειάζεται και το τάδε; προσθέστε χρόνο), το Ταμείο μετατρέπει αυθαίρετα το ποσό από λίρες Αγγλίας σε ευρώ με ισοτιμία εφημερίδας, καλεί τον μπαμπά του παιδιού ή όποιον τέλος πάντων κατέθεσε το αίτημα, και του εκταμιεύει το ποσό σε μετρητά. Το οποίο ποσό θα πρέπει ο μπαμπάς να το βάλει σε ένα σακίδιο, να βγει στον δρόμο, να πάει στην πλησιέστερη τράπεζα, να μετατρέψει τα ευρώ ξανά σε λίρες (προσθέστε κόστος) και να τα εμβάσει (προσθέστε κόστος) στο νοσοκομείο.
  • Και τι φαντάζεστε; Σας ήξερε από χθες ο ΟΑΕΕ να σας δώσει έτσι απλόχερα κι εύκολα πχ. 50.000 ευρώ; Όοοοοχι, πρέπει πρώτα να του προσκομίσετε ισόποση Εγγυητική Επιστολή από Τράπεζα. Που σημαίνει ότι πρέπει να έχετε αυτά τα χρήματα διαθέσιμα, να τα δεσμεύσει η Τράπεζα και με την Εγγυητική Επιστολή να πιστοποιήσει ότι θα πληρώσει τον ΟΑΕΕ αν εσείς τσεπώσετε την προκαταβολή, πάτε διακοπές στις Μπαχάμες και αφήσετε το παιδί σε κανένα κάδο στα Εξάρχεια (προσθέστε κόστος). Δεν το καταλάβατε; Να το ξαναπώ. Πρέπει να έχετε διαθέσιμα 50.000 ευρώ (ή όσα θέλει το νοσοκομείο ως προκαταβολή), διαφορετικά ούτε Εγγυητική Επιστολή, ούτε εκταμίευση από τον ΟΑΕΕ, ούτε μετάβαση στο εξωτερικό.
  • Και για να μην δημιουργηθεί καμιά κοιλιά στη διαδικασία και βαρεθείτε, πληρώστε και τα αεροπορικά εισιτήρια, το ασθενοφόρο, το οξυγόνο και το συνοδό ιατρό. Κάποια από αυτά θα τα πάρετε πίσω κάποια στιγμή μέσα στην τρέχουσα χιλιετία, έχει ο Θεός.

Ωραία, νομίζω ότι τώρα έχει αποκτήσει ένα αξιοπρεπές επίπεδο δυσκολίας. Για τους hardcore fans του παιχνιδιού έχουμε και κρυφή πίστα:

  • Δε φαντάζεστε ότι θα δώσετε στο παιδί 100 ευρώ και θα πάει μόνο του στην Αγγλία, έτσι; Καλό είναι να το συνοδεύσετε κι εσείς, δεν είναι απαραίτητο μωρέ αλλά ποτέ δεν ξέρεις. Για τη διαμονή και διατροφή του συνοδού στην Αγγλία λοιπόν το Ταμείο έχει προνοήσει το γαλαντόμο ποσό των 50 ευρώ ημερησίως. Δεν ξέρω πότε πληρώσατε για ξενοδοχείο τελευταία φορά, αλλά απ’ όσο θυμάμαι από τα δικά μας, ακόμα και στο τελευταίο ψαροχώρι να πας, κάτω από 30-40 ευρώ δε βρίσκεις. Άρα στην Αγγλία, όση διαφορά προκύψει… ξέρετε: προσθέστε κόστος.
  • Ελάτε, δε φανταστήκατε ότι δεν είχε κι άλλο, παραδεχτείτε το! Τον ξενώνα του νοσοκομείου θα τον πληρώσετε εσείς, για όλη τη διάρκεια της παραμονής σας εκεί (και του παιδιού στο νοσοκομείο αντιστοίχως βέβαια) και τα σωτήρια 50 ευρώ για κάθε μέρα θα τα πάρετε αφότου επιστρέψετε με το καλό, υποβάλλετε στον ΟΑΕΕ όοοοοολα τα απαραίτητα έγγραφα και κλείσει η υπόθεση.

Ζει ακόμα το παιδί; Τυχεροί είστε. Να θυμάστε ότι δεν είναι όλοι τόσο τυχεροί όσο εσείς. Υπάρχουν και γονείς χωρίς παιδιά, κάποιοι από αυτούς απλά επειδή για κάποιο ανεξήγητο λόγο ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑΝ.

Λεπτομέρειες για κάθε επιμέρους στάδιο της διαδικασίας σε επόμενα δημοσιεύματα. Διαδώστε το.

Αφήστε το σχόλιό σας